Работилници

Дознај повеќе за нашите уникатни работилници

Со задоволство ви ги понудуваме овие работилници за вештини кои се спроведуваат од нашите мајстори на креативното занаетчиство. Работилниците се отворени за почетници, но и за оние кои веќе имаат основни познавања за техниките.

ФИЛЦ
Обука за изработка на филц –“Сува постапка“ / 2 дена
Код NF 1
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Филцување со игла е флексибилна техника со која може да се изработуваат повеќедимензионални форми, како: модни додатоци, облека, декоративни предмети, скулптури и друго. На оваа обука ќе имате можност да ги научите основите на процесот, материјалите и алатките потребни за филцување со игла. На крајот на обуката ќе имате завршено еден производ и ќе се здобиете со вештина на филцување со игла со која ќе можете самостојно да продолжите да изработувате сопствени креации.
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови 2 дена/4 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 6-8 лица
Цена 2200 денари
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

 

Обука за изработка на филц – “Мокра постапка“ / 2 дена
Код WF 2
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Оваа обука ќе ви овозможи да ги научите основите на мократа постапка за изработка на филц. По завршување на обуката ќе имате изработено еден едноставен производ и ќе имате основа за понатамошно надградување на стекнатото знаење.
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови 2 дена/ 4 саати дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Учениците треба да донесат неколку стари пешкири

Сите материјали за обуката се вклучени во цената

Големина на групата 6-8 лица
Цена 2200 денари
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Обука за изработка на филц – “Напредна – Nuno felt” / 2 дена
Код WF 3
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката “Нуно“ или “ламелиран“ филц е напредна техника за креирање на лесни материјали за облекување, модни додатоци, завеси и слично. На обуката ќе научите како да соединувате волнени влакна со различни други материјали и да создавате уникатни и луксузни текстилни производи и облека.
Ниво Средно и напредно ниво
Денови/Часови Два дена/4 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Учениците треба да донесат неколку стари пешкири

Сите материјали за обуката се вклучени во цената

Големина на групата 6-8 лица
Цена 4950
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Обука за изработка на филц – “Напредна – Филцувани капи” / 1 ден
Код WF 4
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката На оваа обука ќе научите како да произведувате капи од филц. Истовремено ќе научите да создавате и други производи како на пример влечки, паричници, футроли за очила итн.
Ниво Средно и напредно ниво
Денови/Часови Eden ден/6 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Учениците треба да донесат неколку стари пешкири

Сите материјали за обуката се вклучени во цената

Големина на групата 6-8 лица
Цена 3200
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

МОНИСТРА
Монистра – “Основен 01 (Куќичење и ќостек)“ / 2 дена
Код MO 1
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Без разлика дали планирате да се занимавате со монистра како хоби или како иден бизнис, оваа обука ќе ви овозможи да ги совладате основите на куќичењето на монистрата и да ви овозможи изработка на уникатен накит и модни додатоци. Ќе бидете изненадени што сѐ можете да креирате со оваа едноставна техника
Ниво Почетно и средно ниво
Денови/Часови Два дена/4 часа дневно
Предавач Depends on the availability of the teacher
Потребни материјали за обуката Зависи кој учител е на располагање
Големина на групата 4-6 лица
Цена 2 200
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Монистра – “Основен 02  (Нижење)“ / 2 дена
Код MO 2
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Без разлика дали планирате да се занимавате со монистра како хоби или како иден бизнис, оваа обука ќе ви овозможи да ги совладате основите на нижењето на монистрата и да ви овозможи изработка на уникатен накит и модни додатоци. Ќе бидете изненадени што се можете да креирате со оваа едноставна техника.
Ниво Почетно и средно ниво
Денови/Часови Два дена/4 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 лица
Цена 2 200
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Монистра – “Основен 03 (Везење)“ / 2 дена
Код MO 3
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Без разлика дали планирате да се занимавате со монистра како хоби или како иден бизнис, оваа обука ќе ви овозможи да ги совладате основите на везење со монистра и да ви овозможи изработка на уникатен накит и модни додатоци. Ќе бидете изненадени што се можете да креирате со оваа едноставна техника
Ниво Почетно и средно ниво
Денови/Часови Два дена/ 4 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 лица
Цена 2 200
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Обука за деца и млади - “Основен 01 (Куќичење и ќостек)“ / 4 дена
Код YMO 1
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Оваа обука ќе ви овозможи да ги совладате основите на куќичењето на монистрата и ќе ви овозможи изработка на уникатен накит и модни додатоци. Ќе бидете изненадени што сѐ можете да креирате со оваа едноставна техника..
Ниво Почетно
Денови/Часови Четири дена/2 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 лица
Цена 1 500
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

ФИЛИГРАН
Филигран – “ Сребрен Викенд“ / 2 дена
Код FL 1
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката На оваа обука ќе се запознаете со основите на традиционалната филигранска техника. Под менторство на искусен предавач, ќе можете да креирате мал производ по сопствен дизајн.
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови Два дена/4 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6
Цена 3 900 (VAT
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Филигран – “Основен“ / 8 дена
Код FL 02
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Со оваа обука ќе ги совладате основите на производството на филигран. Ќе бидат обработени основните теми за дизајнирање и производство на филигрански накит.
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови 8  дена/5 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6
Цена 9 900
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.
ИКОНИ
Цртање на икони – “Основен“ / 10 дена 
Код IK 01
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката На оваа обука ќе креирате икона користејќи ја традиционалната византиска техника заснована на јајце – темпера и златни листови. Ќе бидете менторирани од искусен зограф, кој ќе ве води чекор по чекор низ овој комплексен процес на изработка на икони
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови 10 дена/2 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 persons
Цена 19000 (VAT included)
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Цртање на икони – “Напреден“ /20 дена 
Код IK 02
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката На оваа напредна обука ќе креираат икони користејќи ја традиционалната византиска техника заснована на јајце – темпера и златни листови. Ќе бидете менторирани од искусен зограф, кој ќе ве води чекор по чекор низ овој комплексен процес на изработка на икони
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови дваесет дена/2 часа дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 persons
Цена 34 000 (VAT included)
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

КНИГОВЕЗНИШТВО
Книговезтство – “Основен“ / 4 дена
Код BB 01
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Обуката ќе ви овозможи да се запознаете со основите на оваа заборавена занаетчиска вештина. За време на обуката ќе создадете рачно изработена книга по сопствен дизајн.
Ниво Почетно и средно ниво
Денови/Часови 3 дена/4 саати дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 особи
Цена 4200
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

ЛИЕЊЕ МЕТАЛИ
Обука за лиење на метали – “Основен“ /4 дена
Код MC 01
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Оваа обука ќе ви овозможи да се запознаете со сите фази во лиењето на метали, техника која се користи за производство на различни видови на накит и мали метални производи. За време на обуката ќе имате можност да произведете “парче“ лиен накит по сопствен уникатен дизајн.
Ниво Почетно ниво
Денови/Часови Четири денови/4 саати дневно
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6
Цена 12 900
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.
КОЖА
Модни додатоци од кожа – “Основен 01“ / 2 дена
Код LE 01
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Оваа обука ќе ви овозможи да ги научите основите на рачна изработка на модни додатоци од кожа. За време на обуката ќе изработите кожна чанта.
Ниво Почетно и средно ниво
Денови/Часови 2 days/4 hours a day
Предавач Зависи кој учител е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 4-6 особи
Цена 4700 денари
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.
КЕРАМИКА
Керамичко колце / 2 days (6 hours)
Код КЕ 01
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место Керакамика Студио
Опис на обуката Ќе се запознаете со начините на подготвување на глината за работа, центрирање на грнчарското тркало и изработка на керамички производи и нивна доработка. Вклучува бела глина, алатки за користење, сушење(2-3 недели) и печење на три предмети.
Со поминатиот курс на учесникот би му се обезбедила една убава база од каде ќе може да тргне и да се доразвива.

Напомена: Глазирање не е вклучено во обуката. Тоа е посебна обука со безоловни глазури и печење на предметот во керамичка печка.

Ниво Почетно и средно ниво
Денови/Часови Два дена / 3 саати на ден
Предавач Татјана и Борче Богоевски
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 6-8 особи
Цена 3500 MKD
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

 

Hand-built керамичка работилница / 1 day (3 hours)
Код КЕ 02
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Ќе зработите посложени керамички форми по сопствен дизајн.

Освен информациите и практичната демонстрација од работилницата за почетници ќе научите и како да вадите шаблон од тридимензионален предмет и како да лепите посложени самостоечки керамички форми со течна глина.

Напомена: Глазирање не е вклучено во обуката. Тоа е посебна обука со безоловни глазури и печење на предметот во керамичка печка.

Ниво Почетно и средно ниво
Денови/саати Еден ден / 3 саати на ден
Предавач Татјана Богоевска
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 6-8 особи
Цена 1900 денари
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.
БИЗНИС ОБУКИ
Како да започнете свој креативен бизнис –  “Напреден“ / 10 дена
Код MRP 02
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Заснована на “CEFE“ методологија, оваа обука е пред се дизајнирана за оние кои планираат да започнат свој креативен бизнис во сферата на производно и уметничко занаетчиство, моден, применет или графички дизајн, ракотворење итн. За време на обуката ќе бидат обработени сите клучни теми кои се значајни за надминување на предизвиците поврзани со отворање на сопствен креативен бизнис. (Оценка и мотивација, SWOT анализа, Пазарно истражување за мали бизниси, Маркетинг план, Финансии и буџетирање, Развивање на Бизнис план). По завршувањето на обуката, учесниците ќе изработат бизнис план за својот бизнис со непосредно менторство на предавачит
Денови/саати 10 дена / 5 саати на ден
Предавач Зависи кој обучувач е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 10-12 особи
Цена 12700 денари
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.

 

Маркетинг и продажба за мали кретаивни бизниси /5 дена
Код MRP 02
Период (од-до) Зависи од формирање на групата
Место АРТиЗАН Центар, Стара скопска чаршија или студијата на занаетчиите
Опис на обуката Оваа обука е наменета за унапредување на вашите знаења од маркетингот и продажбата и дизајнирана е да ги задоволи потребите на вашите мали креативни бизниси. Ќе научите како да развиете маркетинг стратегија и кои средства на промоција најповеќе одговараат на обемот на вашиот бизнис. Истовремено ќе ги совладате новите техники на продажба, кои ќе ви овозможат зголемување на вашата продажба. Ќе бидат обработени следниве теми: Основи на маркетинг, Како да спроведете пазарно истражување, Како да го брендирате вашиот производ, Маркетинг микс, Процесот на развој на нови производи, Кои се разлики меѓу маркетингот и продажбата, Продажни техника (AIDA, SPIN) и Грижа за купувачите..
Денови/саати 5 дена / 5 саати на ден
Предавач Зависи кој обучувач е на располагање
Потребни материјали за обуката Сите материјали за обуката се вклучени во цената
Големина на групата 10-12 особи
Цена 7400 денари
Пријава/Резервација vesna.a@matacraft.org.mk
Услови за откажување Во случај на откажување на обуката 4 недели пред започнување на истата, уплатените средства се враќаат во целост. После тој рок, се враќаат 50% од уплатените средства, но најдоцна до една недела пред започнување на обуката.