Вести/Настани

Настани и Вести

Светот се подготвува за професиите на иднината, а ние сѐ уште се занимавме со „дали ќе ми стигнат пари до крајот на месецот“ – Подкаст со Катерина Златановска – Попова, Советник за развој на кариера

Светот се подготвува за професиите на иднината, а ние сѐ уште се занимавме со „дали ќе ми стигнат пари до крајот на месецот“ – Подкаст со Катерина Златановска – Попова, Советник за развој на кариера

Слушни тука
Твојата кариера во твои раце!

 

 

 

МАТА Скопје во соработка со Франкофонскиот центар за вработливост и Филолошкиот факултет “Блаже Конески“ во Скопје започнаа обука за развој на вештини за вработливост „Твојата кариера во твои раце!“

Практична, динамична и искуствена, програмата и ќе им овозможи на студентите едно поинакво планирање на сопствената кариера и ќе им помогне да постават конкретни цели на патот кон остварување на нивните соништа.

МАТА е домаќин на студиска посета на организацијата Ecohoryzont од Полска

 

Од 16 октомври 2023 година, МАТА е домаќин на студиска посета на организацијата Ecohoryzont од Полска. Задоволство е да ги претставиме нашите најдобри практики и пристапи кога станува збор за рециклирање и повторна употреба на различни материјали како текстил, дрво и стакло. Беше одличен момент да се презентира работата на МАТА, Центар за социјални претпријатија, Ребел, Центарот за интеграција и поддршка ЦИП, како и нашата Македонска традиција и култура.

Креативно размислување (Out of the Box) и решавање на проблеми

 

На 2 март, 2023 година, во соработка со Центар за истражување, развој и континуирано образование – ЦИРКО и Машинскиот Факултет, Скопје во рамки на проектот ФабЛаб, Катерина Златановска Попова, својата нова улога како Претседателка на МАТА ја започна со реализација на работилница за студентите на тема: Креативно размислување (Out of the Box) и решавање на проблеми

18ти КРАФТАРТ ФЕСТ 2022, Сити Мол, Скопје
 

По две пандемиски години, љубителите на рачните изработки одново можат да ги најдат совршените подароци на едно место. Селекција од рачно направени производи за подароци и разни додатоци за сезонава, од повеќе од 20 производители ќе бидат достапни за продажба од 10 до 22 часот овој викенд, 24 и 25 декември, 2022. Покрај оригиналните парчиња накит, рачно изработени чанти и модни додатоци и украси за домот, на секој штанд ве очекуваат мајсторите на занаетот лично со кои можете да си размените збор два и да ја дознаете нивната приказна, љубовта преточена во нивната креација како и начинот на создавање на секое едно парче и производ.

https://www.expres.mk/staruvashe-18-tiot-kraftart-fest-vo-skopje-siti-mol/?fbclid=IwAR0ZxVfQQX2S7PPy02XY9MrOBHatXpth9CSP7plM2zSjiW2EvZHAoD1QphE_aem_AfYBROfcRmhsz64VTpOiFzoTTDRJSeq6wegWHwv_VYSVWvpLvhUgXb3I3_5er8QoZxCVbaLpLXGsRvlKtZca71Bw
17ти КрафтАРТ Фест
     

И прв годишен онлајн базар на уникатни, рачно изработени производи за подароци, новогодишни украси, додатоци за уредување на домот, модни додатоци ... и уште многу други работи...

Организатори: MATA и GROUPER

времетраење: 03.12 – 31.12.2020

https://preview.mailerlite.com/m6a6a7   https://grouper.mk/tag/craft

Отворете ги линковите погоре и одберете омилена изработка за себе или пак одберете подарок кој ќе го подарите овие празнични денови.

Купувајте без гужви, со онлајн нарачки и достава до посакуваната локација или подигнување на производите, КУПУВАЈТЕ ОД ДОМА, БЕЗБЕДНО

Да ги поддржиме малите креативни бизниси, дизајнерите, занаетчиите, уметниците!

16ти КрафтАРТ Фест 2019, Хотел АРКА

Дата: 1 декември, 2019
Време: 10:30 – 20:00 часот

Би сакале да ве поканиме на овогодишниот КрафтАРТ Фест во Хотел Арка, на 7ми кат, во Старата скопска чаршија.
Повеќе од 30 креативни занаетчии и ракотворци ќе се претстават со рачно направени производи и додатоци, меѓу кои рачно изработен накит, производи од стакло, чанти, модни додатоци и многу, многу повеќе…
Се надеваме дека ќе бидете во можност да ни се придружите и истовремено ќе помогнете да се прошири оваа вест меѓу вашите колеги и пријатели.
Производите ќе бидат на продажба од 10:30 до 20 часот.
Сите сте добредојдени и со нетрпение Ве очекуваме.

Организатор: МАТА

Партнер: Хотел АРКА

Подржано од Град Скопје

Пријава и услови за учество 2019

15th CraftART Fest 2018, Hotel ARKA

Дата: 9 декември, 2018
Време: 10:00 – 20:00 часот

Би сакале да ве поканиме на овогодишниот КрафтАРТ Фест во Хотел Арка, на 7ми кат, во Старата скопска чаршија.
Повеќе од 30 креативни занаетчии и ракотворци ќе се претстават со рачно направени производи и додатоци, меѓу кои рачно изработен накит, производи од стакло, чанти, модни додатоци и многу, многу повеќе…
Се надеваме дека ќе бидете во можност да ни се придружите и истовремено ќе помогнете да се прошири оваа вест меѓу вашите колеги и пријатели.
Производите ќе бидат на продажба од 10 до 20 часот
Сите се добредојдени и со нетрпение ве очекуваме.

 

Организатор: МАТА
Партнер: Хотел АРКА

КОНКУРС ЗА ДИЗАЈН НА СУВЕНИР НА ГРАД СКОПЈЕ - Завршна изложба

18ти октомври, 13 часот
КОНЦЕПТ 37, Рузвелтова 37, 1000 Скопје

Цел на овој конкурс е зајакната и подобрена понуда на сувенири за Град Скопје, во функција на подобрен имиџ на Градот, преку креирање на нова понуда на сувенири.

Истовремено, прку овој конкурс се овозможи идентификација, промоција и вклучување на креативниот дизајнерски потенцијал со цел истиот да даде свој директен придонес во креирањето на модерни и во духот на времето сувенири.

Kреирањето на сувенирите во современите туристички понуди, веќе не е само во рацете на стихијната креација на занаетчиите и ракотворците, туку сè повеќе е резултат на јасно дефинирани дизјнерски и маркетинг активности кои го создаваат имиџот, промовираат и презентираат градот, со цел на подолги патеки да се изгради и создаде бренд на Град Скопје. Големото Јаболко (Њу Јорк), Златната Прага (Прага), Градот на седумте ридови (Рим), се само мал дел од убавите примери на јасно изграден бренд за градот.

Конкурсот е организиран од Здружение на граѓани МАТА – Скопје, со финансиска поддршка на Град Скопје - Одделение за соработка и поддршка на здруженија на граѓани и фондации